H
e
t
 
N
i
e
u
w
e
 
N
o
r
m
a
a
l
 
i
n
 
v
o
g
e
l
v
l
u
c
h
t

Op weg naar een gezamenlijke taal
Het Nieuwe Normaal in vogelvlucht

Nederland heeft een forse ambitie: een volledig klimaatneutrale en circulaire economie in 2050. Om deze ambitie binnen de bouwsector te bereiken, is een versnelling hard nodig. Maar hoe meet je binnen een project circulariteit? Is het wel haalbaar? Hoe borg je je ambities? Het Nieuwe Normaal geeft antwoord op deze vragen.

Het Nieuwe Normaal helpt om de circulaire ambitie van een project of organisatie te concretiseren en vooral inzichtelijk te maken. Zo dient het als uitgangspunt voor een visie op circulariteit en biedt Het Nieuwe Normaal handvatten om circulariteit in projecten te borgen. Uitgangspunt van Het Nieuwe Normaal (HNN) is werk maken van één taal voor circulair bouwen. Dat helpt enerzijds opdrachtgevende partijen bij het uitvragen en anderzijds opdrachtnemende partijen bij het beantwoorden van de vragen. Kortom, Het Nieuwe Normaal als standaard voor wat er al haalbaar is op het gebied van circulariteit. De 1.0 versie ziet aan het einde van dit jaar het licht. 

Analyse

Voor deze definitieve 1.0 versie is er sprake van een analyse en evaluatie van nog tal van projecten. Dit gebeurt door de projecten langs de meetlat van Het Nieuwe Normaal te leggen. Deze meetlat bestaat uit tien indicatoren: Milieu-impact (MPG), Embodied Carbon (MPG-2), Construction Stored Carbon, Materiaalgebruik, Hergebruikpotentie, Adaptief vermogen, Losmaakbaarheid, Omgang restmateriaal (sloop), Omgang restmateriaal (bouw) en Toxiciteit. Deze negen indicatoren zijn onderverdeeld in omgang restmateriaal, milieu-impact en hergebruik, adaptief vermogen en gezonde materialen.

Image

De projectevaluaties geven dus waardes die je in projecten kunt halen wanneer je daarop stuurt. Maar je kunt ook zien wat je moet doen wanneer je een hoger ambitieniveau op één of meerdere indicatoren hebt. 

Inzichtelijk

Juist het feit dat Het Nieuwe Normaal circulariteit inzichtelijk en meetbaar maakt, betekent een flinke stap voorwaarts. De verwachting is dan ook dat Het Nieuwe Normaal als methodiek breed gaat worden toegepast.

Lees meer artikelen: