'
P
i
o
n
i
e
r
e
n
 
i
s
 
s
o
m
s
 
n
o
g
 
b
e
s
t
 
s
p
a
n
n
e
n
d
'

Praten over circulariteit in deze podcast
'Pionieren is soms nog best spannend'

Een gesprek met:

Elisabeth ter Borg
Elisabeth ter Borg

Directeur-Bestuurder Fien Wonen

Peter Fokkens
Peter Fokkens

Projectleider Vastgoed Havensteder

Marianne Schuimer
Marianne Schuimer

Projectontwikkelaar Wooncompas

Nico van Hoogdalem van iCircl ging onlangs in gesprek met vertegenwoordigers van een drietal woningcorporaties: Elisabeth ter Borg (Fien Wonen), Peter Fokkens (Havensteder) en Marianne Schuimer (Wooncompas) over wat nu de daadwerkelijke kansen en belemmeringen zijn voor circulaire, sociale woningbouw; van strategie tot uitvoering. Want versnelling is hard nodig om de forse ambitie van een volledig klimaatneutrale en circulaire economie in 2050 waar te maken. Volume is essentieel om de échte klappers te maken!

Circulair bouwen is nog niet eenduidig. De sprekers zijn het erover eens dat het vooral gaat over doen, keuzes maken – gezien voor de huurder betaalbaarheid van groot belang is – en telkens bijsturen in een organisch proces. Want gaat circulair bouwen nu om ‘beton in de ban’, losmaakbaarheid, circulair slopen ofwel oogsten, CO2 uitstoot minimaliseren of bouwen met uitsluitend biobased materialen? Kaders, regels en meetbaarheid van circulair bouwen kunnen hierbij helpen. Tegelijkertijd vinden de sprekers dat we ons niet moeten laten afremmen door beleid en wet- en regelgeving. De markt gaat sneller dan Hugo de Jonge. En wie weet, kunnen we met circulair bouwen zelfs andere opgaves oplossen als de stikstofcrisis. Worden binnen afzienbare tijd agrariërs de nieuwe ketenpartners van woningcorporaties? 

Het is op dit moment in de transitie nog pionieren en daarom soms best spannend, vinden de sprekers. Hoe zal de staat van houten wanden zijn na eerste verhuur als er bijvoorbeeld gerookt wordt in het huis of toch een verflaag overheen wordt gebracht? Maar we moeten het ook niet spannender maken dan het is. In betonnen wanden wordt al decennia volop geboord. Van belang is om zowel collega’s, ketenpartners en bewoners in een zo’n vroeg mogelijk stadium mee te nemen in het circulaire verhaal. Door bijvoorbeeld kijkdagen te organiseren. En gelukkig toont wetenschappelijk onderzoek aan dat bouwen in hout diverse voordelen oplevert voor de huurder. Het blijkt bijvoorbeeld dat dit net zo’n ontspannend gevoel oplevert als het aaien van een huisdier. Wie wil dit nou niet?! 

Luister of kijk het hele gesprek via:

Lees meer artikelen: