A
l
t
i
j
d
 
h
e
t
 
g
e
v
o
e
l
 
d
a
t
 
d
i
n
g
e
n
 
b
e
t
e
r
 
k
u
n
n
e
n

Wibaut Nouwens over circulair bouwen in de zorg
‘Altijd het gevoel dat dingen beter kunnen’

Een gesprek met:

Wibaut Nouwens
Wibaut Nouwens

Adviseur Duurzame Bedrijfsvoering ASVZ

Altijd het gevoel dat dingen beter kunnen. En dat is puur zoals hij het zelf zegt; “vanuit mijn bedrijfskundige en mijn duurzaamheidshart.” Vanuit dat gevoel is Wibaut Nouwens, adviseur Duurzame Bedrijfsvoering bij ASVZ ook altijd op zoek naar innovaties en kennis en kunde van mensen om dingen te verbeteren. ASVZ biedt, ondersteuning, dagbesteding, zorg en huisvesting aan mensen met een verstandelijke beperking. “Als het gaat om zaken verbeteren, denk ik vooral hoe kunnen we onze cliënten en collega’s een betere woon- en werkomgeving bieden? Beter toegankelijk, beter functioneel en gezonder?”

Hij ziet zichzelf binnen ASVZ als een soort van verkenner op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. “Ik loop zeg maar voor de troepen uit. Wat kan er al en wat zouden we binnen onze zorgorganisatie al kunnen toepassen? En wie kan ons daarbij helpen?”  Vanuit die rol is hij ook met Cirkelstad in aanraking gekomen en het programma Het Nieuwe Normaal. “Bij twee bijeenkomsten kon ik zelf niet aanwezig zijn en zijn twee collega’s gegaan. Deze twee collega’s zijn betrokken bij een nieuwbouwtraject en kwamen heel enthousiast terug. Ze hadden veel nieuwe zaken gehoord en hadden gewild dat ze dat eerder hadden gehoord. Bijzonder is dat ze beiden tegen hun pensioen aanzitten maar toch nog enthousiast te krijgen zijn om te vernieuwen. Dat wil toch wel wat zeggen?”

Image

Spik en span

Waar hij bij ASVZ nogal eens tegenaan loopt is dat de nieuwbouw er bij oplevering spik en span uit moet zien en er geen krasje op mag zitten. “Kortom, alles moet tiptop in orde zijn. Kom je vervolgens een jaar later terug dan zie je de nodige gebruikssporen. Dus waarom alles nieuw doen? Kunnen we geen hergebruikte materialen toepassen? Als er een verhaal zit aan de spullen die er staan, gaan mensen er misschien ook heel anders mee om. Meer ruimte voor circulariteit in de ruimste zin van het woord dus.”

Image

Binnen zijn organisatie zijn duurzaamheid en circulariteit overigens geen nieuwe begrippen. “We doen ongemerkt ook al veel circulaire dingen. Zo runnen we bijvoorbeeld als dagbesteding een kringloopwinkel en hebben we een fietsenzaak waar ze van oude fietsonderdelen weer fietsen maken. We hebben ook een afvalscheidingsstation om verschillende afvalstromen op een goede manier te scheiden. En onlangs hebben we de derde versie van de Green Deal Duurzame Zorg ondertekend.” Duurzaamheidsbewustwording is één van de onderdelen van deze Green Deal. “Niet alleen waarom men duurzaam moet zijn maar vooral hoé ze duurzaam kunnen zijn. Daarbij is circulariteit een van de pijlers.” 

Image

Materialeninventarisatie

Zo is ASVZ momenteel bezig met een materialeninventarisatie van een kapel in Udenhout. “Welke materialen zitten erin en kunnen we hergebruiken? Er gaan hier zelfs stemmen op om de stalen aanbouw af te breken en deze elders weer op te bouwen.” Hij wil er maar mee zeggen, dat zijn verkennersrol op het gebied van circulariteit en duurzaamheid niet voor niets is. Tegelijkertijd voegt hij eraan toe dat zijn functie niet voor niets duurzame bedrijfsvoering heet. “Over twintig, dertig, vijftig jaar, moeten we als ASVZ nog steeds bestaansrecht hebben. Als we niet duurzaam zijn hebben we dat bestaansrecht niet meer, maar als we onnodig geld over de balk smijten hebben we dat bestaansrecht óók niet. Kortom, het kostenaspect blijft een afweging. Het bestuur”, vervolgt Nouwens, “heb ik wel mee als het gaat om circulair bouwen. Ik krijg regelmatig nieuwtjes en vragen van de bestuurder als hij iets interessants heeft gelezen, gehoord of gezien.” 

Image

Deze positieve grondhouding resulteert in nieuwe ontwikkelingen. “Een goed voorbeeld daarvan is dat we met Aveco de Bondt in Gouda aan het kijken zijn om de nieuwbouw biobased en installatie-arm uit te voeren. Dat is nog een hele zoektocht, maar wel een erg interessante.”

Het Nieuwe Normaal

Of Nouwens hiervoor Het Nieuwe Normaal gaat inzetten weet hij nog niet. “De kracht van de systematiek zie ik vooral in het vooraf goed nadenken over je ambities. Dat is echt een sterk onderdeel van Het Nieuwe Normaal. Waar wil je op scoren en hoe maak je het vervolgens inzichtelijk? Dat spreekt aan. Wat ik lastiger vind is dat je voor het aanleveren van de gegevens veel onderzoek moet doen. Daar kost niet alleen tijd maar daar zijn ook kosten mee gemoeid.” Tegelijkertijd gaat hij de ontwikkelingen rond Het Nieuwe Normaal wel volgen. "Je wilt toch aangehaakt blijven. Er zijn tal van initiatieven en ambities om circulariteit waar te maken en liefst nog sneller, dan wat we nu op papier hebben staan.”

Lees meer artikelen: