Aan de slag met Het Nieuwe Normaal
#hoedan
Het Nieuwe Normaal maakt circulariteit binnen een project meetbaar en daardoor inzichtelijk. Maar hoe begin je? Alba Concepts heeft hiervoor een soort stappenplan geformuleerd. Duidelijk is dat alles begint bij het hebben van ambities.
Het Nieuwe Normaal bestaat uit de onderdelen omgang restmateriaal, milieu-impact en materiaalgebruik, adaptief vermogen en gezonde materialen. Elk thema bevat verschillende onderdelen. Zo gaat het bij omgang restmateriaal om de restmaterialen uit sloop en uit bouw. En bij adaptief vermogen gaat het over losmaakbaarheid en indelingsflexibiliteit (zie onderstaand schema).
Een eerste stap is om deze thema’s te gebruiken om de ambities te bepalen. Dus neem per thema door welk ambitieniveau je ermee in je project nastreeft. Om de te maken keuzes te vergemakkelijken kun je de ambities onderverdelen in basis, gemiddeld en hoog:
Basis -Dit moet je doen (Shouldhave)
Met deze prestatie-eis voldoet het project aan de minimale wettelijke verplichting of is het laaghangend fruit.
Gemiddeld –Dit maakt ons vooruitstrevend (Couldhave)
Met deze prestatie-eis voldoet het project ruim aan de minimale wettelijke verplichting. Het zet duidelijk een stap extra om te komen tot de doelstelling om proactief te investeren in een circulaire economie.
Hoog -Dit maakt ons koploper (Must have)
Met deze prestatie-eis lopen we duidelijk voor op de rest van Nederland op het desbetreffende thema. Mijn organisatie zet hiermee een aanzienlijke stap om een koplopers-functie te vervullen.
Een voorbeeld van hoe dit er dan uit kan zien bij de prestatie-eis MPG & MKI ziet er dan als volgt uit:
Om vast te leggen hoe je voor de lange termijn met circulariteit omgaat, is het raadzaam om een zogenoemd duurzaamheidsraamwerk op te stellen. Daarin kun je op basis van de HNN-thema’s niet alleen je ambities vastleggen, maar vooral ook hoe en wanneer je ze wilt bereiken. Kern is dus circulariteit zo inzichtelijk mogelijk maken.
Sturen
Nadat de ambities helder zijn en inzichtelijk is hoe je die kunt waarmaken, volgt de volgende stap: sturen op circulaire prestaties. Op de fases van een bouwproces van eerste schetsontwerp naar uiteindelijke realisatie, gaat de sturing van grof naar fijn. Zo hebben keuzes variërend van de compactheid van het gebouw, de materialisatie tot de uitwerking van de detaillering in elke fase invloed op de circulaire prestaties. Ook daarbij is het dus van belang om heel gestructureerd te werk te gaan. Om dit te illustreren, hierbij een voorbeeld van het sturen op kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) in ontwerpproces:
Meer informatie over Het Nieuwe Normaal vind je hier
Lees hierHet Nieuwe Normaal is nog volop in ontwikkeling. Eind van dit jaar gaan we de 1.0 versie presenteren. Wil je met jouw projecten bijdragen aan het bepalen van Het Nieuwe Normaal? Lever dan een of enkele projecten aan om een evaluatie te doen. Daarmee creëren we meer bewijslast voor de nieuwe standaard. We halen meer inzichten op over de Versnellers van circulair bouwen. Is jouw project klaar voor evaluatie? Geef je op via thirza@cirkelstad.nl.